dr.dk TV ("Det vil jeg se") i Linux

Neden for følger mine notater om at få dr.dk's streaming TV og radio (Netradio, "Det vil jeg se") til at fungere i Firefox og Ubuntu Linux i skiftende versioner af begge dele. DR har meldt ud at de på et senere tidspunkt vil benytte sig af løsninger basseret på standarder, men indtilvidere har det givet mig grå hår i hovedet at få det til at fungere acceptabelt.

Afspillerne

Jeg har afprøvet følgende afspillere, som følger med Ubuntu, med varierende succes. Hver af afspiller har fordele, men især muligheden for at vælge kvalitet kan være vigtig, hvis internet forbindelsen er langsom. I den vejledning om Ubuntu, som findes på DR's hjemmeside anbefales mozilla-mplayer, men som jeg beskriver neden for er mine erfaringer med den løsning ikke gode. Derimod har jeg gode erfaring med VLC + MediaPlayerConnectivity og totem-mozilla.

Kriterier

Jeg har sigtet efter at få følgende funktioner til at fungere, men det har været umuligt for mig at få alle funktioner til at fungere i den samme afspiller. De funktioner jeg gerne vil kunne bruge er:

Afhængig af hvilken plugin jeg vælger har jeg svært ved at få alle funktioner til at fungere samtidig.

Andre tips

Danmarks Radio har lagt en række tips til at få deres afspillere til at fungere. Så lidt hjælp kan man åbenbart godt få for sin dr-skat.

Direkte links
Dr har en side med direkte links til programmerne:

Sputnik
Nedenstående link har tips til TV2 Sputnik under Linux: TV2 sputnik Linux

VLC + MediaPlayerConnectivity

Af de afprøvede muligheder har kombinationen af VLC og MediaPlayerConnectivity har fungeret bedst for mig. VLC åbnes i et separat vindue (ikke i det samme som DR's afspiller) og for programmerne i dr.tv springer VLC ikke til starten af programmet, men starter med at vise et par minutter af det forrige program. Jeg har derimod ikke kunnet få vlc egen Firefox plugin mozilla-plugin-vlc (version 0.9.9a) til at fungere. DR har et tip vedrørerende denne kombination.

VLC installeres via "add/remove programs" eller via apt-get:

apt-get install vlc

Video output:
 Video ->
  Output modules (Video output module)

Bandwidth:
 Input/Codecs ->
  Access Modules ->
  MMS (Maximum Bandwidth)

MediaPlayerConnectivity installeres i Firefox ved at vælge menuen "Tools -> Addons -> Get Extensions" og søge efter MediaPlayerConnectivity. I opsætningen vælges hhv. vlc som medie afspiller, dernæst er det væsentligt at slå "smartplay" fra under "Configuration", ellers vil visning af klip inde i programmer resultere i at programmerne vises fra starten.

Totem-mozilla

Ubuntu's favorit afspiller Totem har en udmærket plugin til Firefox (Totem-mozilla), som fra Ubuntu Intrepid ser ud til at fungere fornuftigt med dr.dk - dog med en lille krølle: der skal skiftes til en anden bagende end den Ubuntu vælger som standard.

Afspilleren er bygget op med en udskiftelig bagende og har haft det bedste resultat med totem-xine, mens totem-gstreamer ikke ser ud til at fungere ret godt. Fra Ubuntu Karmic (9.10) ser alle kriterier oven for ud tilat funggere (spole, fuldskærm, kvalitet og video-output) ud til at fungere for mig, men af en eller anden årsag ikke for alle videoer på dr.dk.

Totem-mozilla har den fordel frem for vlc, at den ser ud til at kunne springe hen til starten af programmerne i dr.dk's streams. Hvor vlc ser ud til at starte med at spille streamen et par minutter før det pågældende klip, så starter totem-mozilla tilsynelandende med det faktiske klip.

Totem-mozilla + Totem-Xine backend

Kombinationen har fungeret acceptabelt for mig, men ind i mellem er der videoer der ikke vil spilles, uden at det står klart hvorfor. Jeg haft success med at udskifte totem-backend til totem-xine, og indstille video driveren til xshm. For Ubuntu Hardy skulle jeg også nulstille indstillingerne ved at starte totem og nulstille indstillingerne.

 • Virker: kvalitet, spole, netradio, Dr TV
 • Virker ikke: Viser ikke alle videoer, klip midt i programmer vises ikke
 • totem-mozilla v. 2.28.2-0ubuntu3 (Karmic 9.10) basale funktioner virker for nogen videoer, men ikke alle!? Klip midt i et program vises ikke
 • totem-mozilla v. 2.26.1 (Jaunty 9.04)
 • tomem-mozilla v. 2.24.2 (Intrepid 8.10) Klip midt i et program vises
 • totem-mozilla v. 2.22.1 (Hardy 8.04) ser ud til at fungere med xshm og nulstilling af indstillinger
 • totem-mozilla v. 2.20 (Gusty 7.10), ser ud til at fungere med xshm (nedenfor)
 • totem-mozilla v. 2.18.1 (Feisty 7.04) virker ustabilt. Har ikke full screen

Installer pakken
sudo apt-get install totem-xine
Vælg totem-xine
sudo update-alternatives --config totem
Start Totem's normale GUI (med kommandoen totem), vælg prefrences, display og "reset to defaults". Indstil dernæst video output driveren som følger. Dernæst kan parametre til Totem stilles enten ved at vælge i GUI eller ved at rette i konfigurationsfilen (husk at genstarte Firefox). Den har det med at blive placeret forskellige steder, men senest har jeg observeret den i ".config/totem/xine_config" andre muligheder kunne være ".gnome2/totem_config" eller ".gnome2/Totem/totem_config". Herunder kan output driveren og båndbredde begrænsning stilles:
.config/totem/xine_config
  ...
  video.driver:xshm
  ...
  media.network.bandwidth:262.2 Kbps (Cable/DSL)
  ...

Totem-mozilla + Totem-Gstreamer backend
På Ubuntu Hardy (8.04) ser det ud til at totem-gstreamer løser problemet med video output, men den ser tilgengæld ud til at have problemer med at streame video fra dr.dk. Gstreamer backend installeres med følgende kommando, hvorefter video output kan stilles i gstreamer-properties ("X Window System (No-Xv)").

 • Virker: Netradio
 • Virker ikke: dr.dk tv, Dr Update starten
sudo apt-get install totem-gstreamer
sudo update-alternatives --config totem

mozilla-mplayer

Jeg har sjældent oplevet problemer med mozilla-mplayer på andre hjemmesider end dr.dk. Her oplever jeg tilgengæld, at mozilla-mplayer er mere usikker. Herudover har jeg ikke haft held med at få båndbrede begrænsning til at fungere. DR-update ser ud til at virke med version (3.31), men dog uden at spole mm. virker. Mozilla-mplayer har den uhensigtsmæssighed, at den kun har en buffer størrelse til både radio og tv med det resultat at det tager meget lang tid at afspilleren for radio.

Jeg har prøvet følgende versioner, som i det store har fungeret ens for mig: fuld skærm virker, kan ikke spole og begrænsning af båndbredden virker heller ikke.

 • Virker: TV i samme vindue som player, netradio, dr.tv, dr update
 • Virker ikke: spole, kvalitet, klip midt i programmer vises forkert
 • mozilla-mplayer 3.55-2ubuntu1 (Karmic 9.10) - går konsekvent ned
 • mozilla-mplayer 3.55-1.1ubuntu1 (Jaunty 9.04) - ej. afprøvet
 • mozilla-mplayer 3.55 (Intrepid) - får ganske ofte min Firefox til at gå ned.
 • mozilla-mplayer 3.50 (Hardy) - både netradio, og dr update ser ud til at fungere.
 • mozilla-mplayer 3.40 (Gusty)
 • mozilla-mplayer 3.31 (Feisty)

xine-plugin

Med Xine følger en relativt simpel plugin, som udgangspunkt ser den ud til at afspille dr.dk indhold ude mærket, men uden mulighed for at styre afspilningen. Samtidig benytter den sig tilsyneladende af samme primitive cache system som mozilla-mplayer.

 • Virker: dr.dk TV, Dr Update, Netradio
 • Virker ikke: spole, kvalitet, klip midt i programmer vises forkert
 • xine-plugin 1.0.2 (Intrepid) - basale funktion fungerer

Copyright © 2006 Martin Leopold Created on Dec 30, 2007
Last modification on Apr 11, 2010